A vendégek nagyon komolyan vették a találkozót, hiszen idei legjobb összeállításukban ültek asztalhoz. A mérkőzés színvonaláról árulkodik, hogy a két csapatban összesen 18 nagymester játszott, aminek megfelelően a Paks 2524-es és a DVTK 2539-es élőátlaga alapján, a felek csapatbajnoki mérkőzése a Miskolcon valaha játszott legerősebb sakkmeccs volt.

A DVTK a legerősebb magyar játékosaival állt fel, és aktiválta az orosz Rakhmanov, az ukrán Kuzubov és a svájci Pelletier nagymestereket, valamint a csapatunkban negyedik szezonját töltő, német-magyar Neugebauer nemzetközi mestert. Az első táblán Almási szupernagymester igyekezett feltartóztatni a paksi atomvillanást.

Mindkét fél a győzelemre tört, ezért elmaradtak a szokásos puhatolózó remik. Három és fél óra játék után egyetlen parti sem fejeződött be, ami nem hogy szokatlan a sakkbajnokságban, hanem egyenesen párját ritkítja. Elsőként GM Antal Gergely adta remire kicsivel előnyösebb állását, majd a meccset betegen is vállaló legfiatalabb magyar nemzetközi mester, Kozák Ádám hozta ikszre sötéttel partiját. GM Kuzubov kis hátrányból, GM Rakhmanov kis előnyből remizett, és 4 óra után még nem dőlt el semmi, késhegyig menő küzdelem folyt a győzelemért, 2-2. A mérkőzés végletekig kiélezettségére utal, hogy csapatkapitányunk, GM Héra Imre remiajánlatát a női válogatott csapatkapitánya, GM Papp Gábor sötéttel sem fogadta el, azonban a párharcot nem tudta megnyerni.

IM dr. Medvegy Nóra nyerhető állást remizett el, csakúgy, mint GM Pelletier. 5 óra játék után még mindig nem született döntés, 3,5-3,5. Az utolsó 50 év egyetlen miskolci nagymestere, Korpa Bence gyaloghátrányban, szívós munkával hozta a döntetlent, és itt már kezdhettünk reménykedni, 4-4. Az atomcsendet GM Almási törte meg, aki sötéttel kiválóan védekezte ki Lupulescu vezető román nagymester rohamait, és briliáns kombinációval késztette feladásra ellenfelét, 5-4! GM Bérczes mindent megtett, hogy kiköszörülje a Nagykanizsa elleni veresége okozta csorbát, és zseniális végjátékkal nyerte meg partiját, 6-4!

Innen már csak egy fél pont kellett a győzelemhez, amit IM Neugebauer szállított. Az utolsó partiban GM Szabó Gergely mesterien védekezett a gyaloghátrányos végjátékban, és 6 óra játék után kialakult a végeredmény. A DVTK sakkcsapata második NB I.-es szezonjában is 7-5-re verte a bivalyerős paksi csapatot, ezzel nagy lépést tett az ezüstérem megszerzése felé.

A következő fordulóban, 2018. január 28-án, az MTK csapatához látogatunk.

Dr. Mátyás Imre, szakosztályvezető: - Fantasztikus mérkőzést játszottunk a nagyon erős Paks ellen. Minden játékos 101%-ot nyújtott, maximális erőbedobással küzdöttünk, és megérdemelten nyertünk. Ami nem sikerült a Nagykanizsa ellen, az itt bejött, fontos, hogy vereség nélkül hoztuk a párharcot. Almási és Bérczes nagymesterek egyaránt kiemelkedően szerepeltek, de a csapat minden tagját dicséret illeti. Sokan nem tudják, de a magyar bajnokság Európa egyik legerősebb versenysorozata, ami idén még keményebb lett. Itt nehéz jól szerepelni, de nekünk sikerült győzedelmeskedni egy nagyon jó csapat ellen. Gratulálok a játékosoknak! Köszönjük a Hotel Palota vendéglátását. Minden barátunknak, szurkolónknak és szimpatizánsunknak Istentől megáldott, békés karácsonyt és diósgyőri sportsikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánunk.

Sakk NB I. 4. forduló

DVTK - ASE Paks 7-5

Győztek: Almási Zoltán, Bérczes Dávid,

Döntetlen: Rakhmanov Aleksandr, Kuzubov Jurij, Héra Imre, Szabó Gergely, Pelletier Yannick, Antal Gergely, Korpa Bence, Kozák Ádám, Neugebauer Martin, dr. Medvegy Nóra.

Ismét kiütéses győzelem az NB II.-ben

Az NB II. Barcza csoport 6. fordulójában második csapatunk a Kazincbarcika gárdáját fogadta a Hotel Palotában. A bajnokságra törő piros-fehérek nem hagytak kétséget a győzelmet illetően, csak annak aránya volt kérdéses. Végül három remi mellett kilenc győzelemmel sikerült megerősíteni a vezető helyünket a tabellán. Külön öröm, hogy fiatal tehetségünk, a mindössze 9 éves Turcsányi Vince második győzelmét aratta az NB II.-ben.

A 7. fordulóban, január 28-án Hajdúböszörményben játszunk rangadót.

Sakk NB II. 6. forduló

DVTK - Kazincbarcika VSE 10,5 – 1,5

Győztek: Almási István, Kun Gábor, Kis Pál, Baló Tamás, Kovács Tamás, Horváth Kristóf, Tesbér Gábor, László Zoltán, Turcsányi Vince.

Döntetlen: Ács Gábor, Dobai Szabolcs, Ádám Zoltán.