Összefoglaló 2017. április 12., szerda

Győr - Aluinvent DVTK 74-73

Mindössze egy ponttal, de a játékvezetők támogatását élvező Győr nyerte a negyeddöntő mindent eldöntő harmadik mérkőzését, pedig Maikel López tanítványai nagyot küzdöttek az ellenszélben. A zöld-fehérek folytathatják az elődöntőben a Sopron ellen, míg a DVTK a ZTE ellen játszik az 5-8. helyért.

Győr - Aluinvent DVTK 74-73


Mint egy döntő: amelyik csapat győz, az folytathatja az aranyéremért, a másik pedig legjobb esetben is csak az ötödik lehet. A harmadik mérkőzés előtt 1-1-re állt az egyik csapat két győzelméig tartó Aluinvent DVTK - CMB Cargo UNI Győr párharc. A döntő összecsapást Győr Városi Egyetemi Csarnokban rendezték, ahol az alapszakaszban a piros-fehérek, a rájátszás első találkozóján a zöld-fehérek győztek. 

A találkozó előtt az is eldőlt, hogy sem Tierra Ruffin-Pratt, sem Žofia Hruščáková sérülése nem jött rendbe, így  mindkét csapat nélkülözni volt kénytelen egy-egy kulcsjátékosát - a vasárnapi miskolci mérkőzéshez hasonlóan.

 

A találkozóra majd’ félszáz vendégszurkoló érkezett, az ő hangjuk töltötte be a csarnokot, a velük szemközti oldalon helyt foglaló hazaiak nem tudták felvenni a hazai pályát teremtő diósgyőriekkel a versenyt.

Maikel López ezen a délutánon a Horváth Bernadett, Czank Tímea, Rasheed Rita, Szécsi Orsolya, Tina Jovanović (ő éppen szerdán kapott meghívót a szerb válogatottba) kezdőötöst küldte pályára. 


A mérkőzés Szécsi távoli, és Czank közelebbi duplájával indult, a győriek pedig ezen a mérkőzésen is triplákkal próbálkoztak (0-4). Kiesel 2:40 percnyi játék után egy befutás után a gyűrű alól szerezte az első hazai pontokat, mire Jovanović azonnal visszaállította büntetőkből a különbséget (2-6). Kiesel másodszor középtávoli tempóba állt jól bele, Jovanović pedig a gyűrű alatt volt úr, Rasheed távolról dobott pontokat (4-10). A győriek közül Goree szerzett másodikként pontokat, a saját palánkjuk alatt viszont Jovanovićot nem tudták tartani (6-13). Ami késik, nem múlik, ezen a délutánon is eleredt a triplaeső, elsőként Simon Zs., rögtön válaszul Rasheed talált be a hárompontos vonal mögül (9-16). Völgyi Péter gyorsan időt is kért. Egy percre leállt a pontgyártás, utána Goree vette föl a fonalat, kétszer is (13-16). Rasheed büntetőből két pontot szerzett, majd 8 perc játék után begyűjtötte a 3. személyi hibáját, ami miatt Maikel López le is cserélte, Adamecz Lilla állt be (13-18). Lihtarovics két büntetőből két, Jovanović egy triplából három pontot szerzett (15-21). Jutalmul szusszanásnyi pihenőt kapott, Louella Tomlinson állt be a helyére. Az utolsó közel két percben újabb kosár már nem esett, így a keményen, de eredményesen védekező DVTK 6 pontos előnnyel ült le az első kisszünetre.

A folytatásban Simon Zs. középtávolijával és Lihtarovics triplájával zárkóztak a győriek (20-21). A küzdelem csak fokozódott, szinte minden támadásnál a földre került valaki. Tomlinson például lesapkázta a Jovanovićot a palánk alá szó szerint betoló Goree-t. A dobások viszont mindkét oldalon kimaradtak, három percnyi szünet után Lihtarovics két büntetőjével átvették a hazaiak a vezetést (22-21). Czank szintén büntetőből állította meg ezt a 6-0-s rohamot, és fordított (22-23). Goree is ezt tette, majd az időkérés után Kiesel büntetőből növelte az előnyt (26-23). Ahogy az ilyenkor lenni szokott, már azok a triplák is beestek, ami eddig kimaradtak, Laklóth és Lihtarovics talált be, igaz közben Szécsi értékesített egy gyűrű alatti helyzetet (32-25). Jovanović kettőből egyet, Lihtarovics egyből nullát dobott be, azonban Goree helyrehozta társa hibáját (34-26). Kiesel triplájával tíz fölé lépett a hazai csapat (37-26), és ő tett hozzá még kettőt (39-26). Adamecz jó védekezéssel állította meg az ellefél irányítóját, majd a kiharcolt szabálytalanság után értékesítette mindkét büntetőt (39-28). Laklóth duplájára Czank triplájával válaszolt, dübörgött is a lelátóról a "Di-ós-győr!" (41-31). Lihtarovics kijátszott támadás végén dobott kosarat, Jovanović pedig magának harcolta ki a dobóhelyzetet, majd ismét a belarusz triplázott egyet (46-33). Rasheedot szabálytalanul sem tudták megakadályozni a pontszerzésben, de ráadás nem ment be (46-35).Simon Zs. kettőből egy büntetője zárt az első félidőt (47-35). A második tíz percben valósággal állva hagyta a DVTK-t a győri csapat, 32-14-re nyerték ezt a játékrészt.

 

A nagyszünet után Simon Zs. indította a pontgyártást a palánk  alól, majd ugyanonnan Goree folytatta (51-35). A lelátó diósgyőri része továbbra is a csapat mögött állt, szólt a “Mindent bele!”. Diósgyőri részről két perc játék után Jovanović értékesített Szécsi asszisztját, majd Horváth B. zárkóztatta a DVTK-t (51-39). Varga csapata 7. tripláját dobta, Czank pedig közelről szerzett egy duplát (53-41). Rasheed nagyot rohant, kiharcolt egy faultot, azonban büntetőből csak egyszer volt pontos (53-42). Lihtarovics lerohanás után, Jovanović büntetőből dobott kosarat (55-44). Tomlinson is odaállhatott a büntetővonalra, és tízen belülre hozta a Diósgyőrt (55-46). Ekkor jött Kiesel, és szórt egy triplát, de a DVTK-nak is van egy Czankja, aki úgyszintén tud ilyen kunsztot (58-49). Valamint Horváth B., aki a triplájával győri időkérést, és heveny lelátói “Diósgyőr!” kiáltásokat idézett elő, hiszen hat pontra feljött a DVTK (58-52). Kiesel folytatta a pontgyártást, a mezőnyből és a büntetővonalról is 2 pontot szerzett (62-52). Tomlinson büntetőbüntetői közül csak az első volt jó, Rasheed egy jó védekezés után viszont mind a kettőt bedobta (62-55). A vége előtt 9 másodperccel Kiesel süllyesztett el egy duplát a gyűrűben, így 9 pontos hátrányt kellett ledolgozni a DVTK-nak a záró tíz percben (64-55).

Az utolsó játékrész elején Goree két büntetőt értékesített, Jovanović pedig a palánk alól volt eredményes (66-57). Egy-egy kimaradt dobással később Tomlinson ziccerezett eredményesen (66-59). Az időkérést követően Tomlinson megmutatta, hogy triplát is tud dobni, az ellentámadásnál kiosztott egy sapkát, újra ez ellenfél gyűrűje alatt pedig értékesített egy közelit. Már csak két pont a hátrány! (66-64). Goree mezőnyből pontosan, Kiesel a büntetővonalról kétszer is pontatlanul dobott (68-64). Simon Zs. triplája megint levegőhöz juttatta a hazaiakat (71-64), Czank büntetői viszont zárták az ollót (71-66). Lihtarovics 3:20-szal a vége előtt dobott triplája után Maikel López időt kért, hogy felkészítse a csapatát a hosszú hajrára (74-66). Czank triplával tartotta életben a diósgyőri álmokat (74-69). A győriek előnyük birtokában dudaszóig játszották támadásaikat, de nem szereztek pontot. Jovanović 2 pontjával 74-71 az állás, egy perc van már csak hátra. 49 másodperccel a vége előtt egy téves Simon Zs. tripla után a DVTK-é a támadás, de előtte időt kért Maikel López. Harcoljatok!, hallatszik a lelátóról a vendégszurkolók hangja. Ekkor Völgyi Péter, a hazai vezetőedző is pályára lépett (szó szerint), azonban megúszta a technikait, nem úgy, mint korábban Maikel López. 33 másodperccel a vége előtt Jovanovićra játszotta ki a figurát a DVTK, azonban kimaradt. A jó védekezést követően 2 tizedmásodperccel a vége előtt a Horváth B. triplája után lejövő labdát Jovanović tette vissza a gyűrűbe (74-73). Végül hazai időkérés után egy passzal ért véget a találkozó (74-73).

 

A Győr 2-1-re nyerte a párharcot. A DVTK legközelebb vasárnap este fél héttől játszik a ZTE ellen.

Női Kosárlabda NB I. A-csoport rájátszás, negyeddöntő 3. mérkőzés

CMB Cargo UNI Győr - Aluinvent DVTK 74-73 (15-21, 32-14, 17-20, 10-18)

Győr, Városi Egyetemi Csarnok, 300 néző. Játékvezető: Cziffra Csaba, Farkas Gábor, Minár László.
Győr: Kiesel 20/6, Laklóth 5/3, Lihtarovics 18/12, Varga 2, Goree 16. Csere: Simon Zs. 13/6, Kovács, Török. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Aluinvent DVTK: Horváth B. 5/3, Czank 17/9, Rasheed 13/6, Szécsi 4, Jovanović 22/3. Csere: Adamecz 2, Tomlinson 10/3, Vezetőedző: Maikel López.

A találkozó részletes statisztikája

Edzői értékelés

Völgyi Péter: - Végtelenségig kiélezett párharcot vívtunk, mindkét csapat bejuthatott volna a legjobb négy közé. Az alapszakaszban nyújtott teljesítményünkkel kiharcoltuk a hazai pályát, ezért talán mi jobban megérdemeljük. Gratulálok mindkét csapatnak, és büszke vagyok a játékosaimra, akik 12 nap alatt hatodik kemény mérkőzésüket játszották, és mégis mozgósítani tudták erőtartalákaikat. 
Maikel López: - Tisztában voltunk vele, hogy kemény mérkőzés vár ránk, és az az igazság, hogy kemény mérkőzést is akartunk játszani, mert az ellenfelünk egy jó csapat kiváló játékosokkal. 
Küzdenünk kellett azért, hogy esélyünk legyen a győzelemre, ahol végül apróságok döntöttek. 
Közel jártunk a sikerhez, minden játékos kiadott magából mindent, egyetlen játékosomra sem mondhatok egy rossz szót sem. A mérkőzés nagy részében egy külföldi mellett négy magyar játékos játszott a DVTK-ban, és ördögökként küzdöttek. Azonban azt sem hagyhatom szó nélkül, hogy a mai mérkőzés megmutatta, miért akar több magyar játékos is külföldön kosárlabdázni, mert nem a játékosok nemzetiségét kellene nézni, hanem a teljesítményüket. A magyar női kosárlabdát is az lendítené elő, ha a saját értékeinket védenénk.

Női Kosárlabda NB I. A-csoport rájátszás

Negyeddöntő

1. mérkőzés

2017. április 6., csütörtök (Győr)
17:00 CMB Cargo UNI Győr - Aluinvent DVTK 74-57 (24-9, 16-15, 12-18, 22-15)

2. mérkőzés

2017. április 9., vasárnap (Miskolc)
18:30 Aluinvent DVTK - CMB Cargo UNI Győr 69-68 (19-20, 16-18, 19-16, 15-14)

3. mérkőzés 

2017. április 12., szerda (Győr)
17:00 CMB Cargo UNI Győr - Aluinvent DVTK 74-73