- Sikerült kipihenned a vb, Európa-bajnokságok és Universiade tarkította nem akármilyen 2023-as évet?

- Igen. Szeptemberben volt az utolsó versenyem, utána egy bő hónapot kaptam a pihenésre, ami nagyon jól telt és kellett is, hiszen elég hosszú és stresszes szezonom volt. Jót tett a pihenés, viszont október végén már elkezdtük az alapozást. Ilyenkor az állóképességi és erőnléti edzéseken van a hangsúly, ekkor szerezzük meg az erőt és a gyorsaságot a versenyszezonra. Már két edzőtáboron is túl vagyok. Két hetet Pápán készültem, majd két hetet szövetségi keretek között Tenerifén. Mindkettő kiválóan sikerült, rengeteg mennyiségi munkát tudtunk csinálni. Pápán inkább az erőnléten volt a fókusz, Spanyolországban pedig az állóképességen.

- Mennyire volt nehéz még októberben visszaállni az edzésekhez?

- Nekem nagyon-nagyon nehéz szokott lenni, le tudok engedni egy hónap alatt (nevet - a szerk.). Viszont gyógytornász és erőnléti edzésekkel hamarabb kezdtem el a munkát, mint az atlétikai edzéseket, ami sokat segített a könnyebb kezdésben. A célt, amit ezzel kitűztünk sikerült elérni.

- Milyen volt a Magyar Atlétika Szövetség edzőtábora a Kanári-szigeteken?

- Tenerifén még sosem voltam, így nagyon izgultam, hogy milyen lesz, hiszen sok mindenkitől hallottam már, hogy jó hely. És őszintén, lenyűgözött. Az időjárás eszméletlen kellemes és a pálya is kiváló volt. Sokkal jobb volt, mint amilyennek gondoltam. Nyilván ilyenkor az edzés van a főszerepben, de szerencsére voltak oylan pillantok egy-egy pihenő délutánon, amikor körbe tudunk menni a városban és a szigeten. Az Atlanti óceán partján való edzés is nagy élmény volt.

- Mi lesz a következő hetek programja, hogy néz ki az évkezdésed?

- Január elején egy hetet Nyíregyházán edzőtáborozunk, ami már a technikai edzésekről fog szólni. Sokakkal össze tudunk ilyenkor állni az országból és együtt tudunk dolgozni. Utána pedig már kezdődik a versenyszezonom. Pontosan még nem ismert, hogy hol kezdem majd az évet. Egy versenyem fix, a fedettpályás országos bajnokság február közepén. Előtte pedig külföldön lesz remélem jó pár versenyem. Tavaly Franciaországban, Szerbiában és Németországban is indultam, amikre szeretnék visszamenni. Összességében viszont nagyon sok verseny van Európában a korábbi évekhez képest, főként az olimpia miatt is.

- Miért fontosak ezek a nívósabb külföldi versenyek?

- Ezeken a versenyeken kvalifikációs pontokat tudok szerezni a fedettpályás vb-re és a párizsi olimpiára. A szabadtéri római Európa-bajnokságra szerencsére már van szintem, így oda nem kell már pontokat gyűjtenem. Minél rangosabb egy verseny annál több pont szerezhető és annál többet ér egy jó futás, amikkel nagy lépéseket tehetek a céljaim felé.