Magyar kupa történelem

A Killik László Női Magyar Kupa ezen a néven 2017 óta van a köztudatban (ezóta viseli Killik László mesteredző nevét), azonban magát a magyar kupát a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége már 1951 óta minden éven megrendezi.

A Killik László Női Magyar Kupa címvédője a Sopron Basket csapata, akiknek a 2023-as sikere a klub történetében a 11. elsőség volt. A legtöbb győzelemmel a BSE rendelkezik (12).

Résztvevők, lebonyolítás

2014 óta a magyar bajnoki pontvadászat első nyolc helyezettje vesz részt a magyar kupán (a bajnokság alapszakaszának ,,félidejénél” első nyolc helyen álló csapat). A korábbiakhoz képest újítás, hogy a tavalyi, valamint az idei évben már nem 8 résztvevős a magyar kupa hétvégéje. A negyeddöntőket egymérkőzéses formában, a kupahétvége előtt játsszák le a csapatok, annak a csapatnak az otthonában, amely a bajnoki pontvadászatban kedvezőbb helyet foglal el. A négyesdöntőt hagyományos Final Four rendszerben bonyolítják le.

A magyar bajnoksághoz képest eltérés, hogy a magyar kupában nincs U20-as szabály. Mérkőzésenként 4 idegenlégiós nevezhető, a keret összetételén az elődöntő és a döntő között nincs lehetőség változtatni.

forrás: mkosz.hu

A 2023/24-es szezon magyar kupája

A 2023/24-es szezonban a Killik László Női Magyar Kupát Győrben, a március 16-17-ei hétvégén rendezik az Egyetemi Sportcsarnokban.

 A SERCO UNI Győr, valamint a Sopron Basket csapata már bebiztosította helyét a Final Fourban, előbbi az E.ON ELTE BEAC, utóbbi a TARR KSC Szekszárd csapatát győzte le a negyeddöntőben.

A NKA Universitas Pécs htalmas meglepetésre kikapott hazai pályán a Vasas Akadémia csapatától, így a Sopron Basket csapatával mérkőzhet az elődöntőben. 

A DVTK HUN-Therm március 13-án 18 órakor a TFSE-MTK csapatával vívja a negyeddöntőt a DVTK Arénában, a győztes csapat ellenfele a SERCO UNI Győr éesz az elődöntőben.

A DVTK a magyar kupában

A DVTK kosárlabdacsapata 4 magyar kupa győzelemmel rendelkezik:

  • 1992/93: Diósgyőri KSK-SeM
  • 1993/94: Diósgyőri KSK-SeM
  • 2015/16: Aluinvent DVTK Miskolc
  • 2021/22: DVTK

A Killik László Női Magyar Kupát 2016-ban és 2022-ben is hazai közönség előtt játszottuk, és mindkét esetben mi emelhettük magasba a serleget. A jelenlegi keretből Kányási Veronika, Aho Nina, Milica Jovanovic, Oláh Fruzsina és Vég-Dudás Anna volt a 2022-ben kupagyőzelmet ünneplő csapat tagja.  

A legutóbbi elsőségünket 2022-ben egy sokáig emlékezetes, hosszabbítás után megnyert döntőben szereztük a Sopron Basket csapata ellen, amely ugyanabban az évben megnyerte az Euroligát.

A 2022/23-as szezonban az elődöntőben a pécsi együttes megakadályozta a döntős álmainkat, így a bronzmérkőzésen léptünk pályára, ahol a SERCO UNI Győr csapatát győztük le.  Legutoljára 2020-ban fordult elő, hogy nem jutottunk be a legjobb négy csapat közé, akkor a negyeddöntőben a későbbi győztes Sopron Basket ellen szenvedtünk vereséget.

Esélyek

A DVTK HUN-Therm idei szezonja álomszerűen alakul. A magyar bajnokságot veretlenül vezeti, az alapszakaszt győzelem már egy fordulóval a vége előtt biztossá vált. Az Euroligában a selejtezőből indulva a negyeddöntőig menetelt, ahol egy mindent eldöntő harmadik mérkőzésen maradt alul összesítésben 2:1-es arányban a francia Villeneuve d’Ascq LM ellen. Nem túlzás azt állítani, hogy a lányok eséllyel pályáznak a magyar kupa végső győzelmére. Ehhez az első lépés a TFSE-MTK legyőzése a negyeddöntőben. A fővárosiak ellen a legutóbbi hazai mérkőzésünkön hatalmas küzdelem által, a mérkőzés hajrájában sikerült a saját javunkra fordítani a mérkőzést. A negyeddöntőt magabiztosan, végig vezetve, 85-54 arányban megnyerte a diósgyőri alakulat.  A negyeddöntőben a kupahétvégén az elődöntős ellenfél az a SERCO UNI Győr lesz, amely március 9-én 0,6 másodpercre volt attól, hogy elvegye a hazai veretlenségünket (Ez Lelik Réka fantasztikus hárompontosának köszönhetően végül nem történt meg.), és amely hazai közönsége előtt küzdhet meg a serlegért. Könnyűnek tehát egyáltalán nem nevezhető a feladat, ami Völgyi Péterre és tanítványaira vár, azonban nem kérdés, hogy a végső cél nem lehet más, mint a magyar kupa megnyerése.

Jegyvásárlás

A Killik László Női Magyar Kupára online vásárolható belépőjegy.

A napijegyek ára egységesen 2500.- Ft.

A DVTH HUN-Therm szurkolóinak szektora: D szektor, E1 szektor

forrás: eventim.hu

A kapunyitás időpontja mindkét napon 16 óra.

A szervezők kérése, hogy a szurkolók érkezzenek időben a mérkőzésekre, mert az idei női kupa szektoronkénti jegyértékesítéssel zajlik, és a szektoron belül a helyfoglalás érkezési sorrendben történik!

 

A Killik László Női Magyar Kupa programja

2024. március 16., szombat

17:00   Sopron Basket - Vasas Akadémia

20.00   SERCO UNI Győr - DVTK Hun-Therm 

2024. március 17., vasárnap

16:45   Bronzmérkőzés

19:45   Döntő