Beharangozó 2023. október 27., péntek

"A teher nem rajtunk van"

Az Extraliga szezon második hazai találkozóján nehéz kihívás vár a DVTK Ongropack csapatára. A piros-fehéreknek az ellen a Vasas Óbuda ellen kellene megszerezni első bajnoki pontjait, akik az elmúlt szezonban a bajnokságban és a Magyar Kupában is sikert arattak. A szombat este 19 órakor kezdődő találkozó előtt a csapat vezetőedzőjét, Németh Szabolcsot kérdeztük.

"A teher nem rajtunk van"


Az első összecsapást követően a második, FATUM-Nyíregyháza elleni találkozón sem termett sok babér a DVTK Ongropack számára. Az Extraliga második fordulójában a Continental Arénában lejátszott mérkőzésen végig a nyíregyháziak akarata érvényesült és magabiztos hazai győzelem született.

- Nem sikerült a pontszerzés a FATUM ellen sem. Visszatekintve arra az összecsapásra, hol lehetett a hiba a diósgyőri gépezetben?
- Az akarattal semmi gond nem volt azon a találkozón, ám rengeteg hiba tarkította a játékunkat. Az ilyen rutinos csapatok, mint a Nyíregyháza ezt pedig általában köszönik szépen és élnek minden kínálkozó lehetőséggel. A FATUM semmi meglepőt és váratlant nem produkált azon a találkozón. Azt kell mondjam, védekezésben még meg is voltak azok a momentumaink, amikkel készültünk és amiből lehetett volna építkezni. Ám a folytatásban mindig rohantunk, kapkodtunk és ebből fakadtak a hibák és ennek lett az eredménye a vereség. Ha összeadjuk a három szettben összeszedett különbséget, akkor több mint huszonöt pont volt a differencia a két csapat között, ami lesarkítva azt jelenti, hogy eleve egy szett hátrányból indultunk.

Újabb nehéz összecsapás elő néznek röplabdázóink, hisz a Magyar Kupa és bajnoki címvédő Vasas Óbuda együttese látogat a DVTK Arénába. A szombaton este 19 órakor kezdődő találkozón bravúr lenne a győzelem, ám nagyszerű lehetőség egy a nemzetközi porondon is szereplő együttes ellen pallérozódni.

- Merőben más célokkal érkezik nem csak a hétvégi összecsapásba, de az egész bajnokságra is a két csapat. Ennek tudatában milyen mérkőzésre számítasz a Vasas ellen?
- Még mindig csak szokjuk és ismerkedünk az Extraligával, így a cél az az, hogy a mérkőzésen belül egy stabil és tartós játékot tudjunk nyújtani. A mérleg nyelve a Vasas oldalára billen a tapasztalat és a rutin szemszögéből. Ha csak az egy-egy technikai elemet tekintünk, nekünk is van olyan magas blokkunk, mi is tudunk hatékonyan támadni, csak még nem vagyunk annyira kifinomultak, mint ellenfelünk. Úgy is mondhatnánk, hogy a hétvégén a jelen találkozik a jövővel. Bár a Vasasban is számos fiatal tehetség pallérozódik, az alapcsapatuk óriási hazai és nemzetközi tapasztalattal bír, míg nálunk van, akinek az elmúlt két találkozó jelentette az összes Extraliga mérkőzését. Mi a jövőt építjük, ami egy hosszú folyamat. Ha a mérkőzésen mindenki a benne egyénileg rejlő maximálisat tudja nyújtani, akkor csapatként is eredményesek lehetünk. A teher nem rajtunk van - a hazai pálya ellenére sem - hisz a Vasasnak kötelező a győzelem. 

Az Extraliga egyik legfiatalabb csapata a DVTK Ongropack, ráadásul számos játékos még csak ismerkedik az élvonal légkörével. A hétközi edzéseken nagyszerű hangulatban zajlik a munka, ezt a formát kell átmenteni a hétvégi találkozókra is.

- Kell-e foglalkozni most külön a lányok mentális felkészítésével a szezon rajtján elszenvedett két vesztes találkozó után?
- Egy vereség minden egyes játékos számára egy pillanatnyi tragédia, hisz sportolóként azért lépünk a pályára, hogy megízlelhessük a siker ízét és győztesen hagyjuk el a játékteret. Természetesen az előző találkozót követően lógtak a fejek, de inkább tanulságként kell ezekre a mérkőzésekre tekinteni, mint sem a munkánk eredményeként. Az Extraliga várhatóan dobogóért harcoló együttesei ellen léptünk eddig pályára, nem lesz ez másképp szombaton sem. Egyénileg és csapatként is tudunk ezekből építkezni, hogy majd, amikor majd olyan riválisok ellen lépünk pályára, akik ellen reális győzelmi esélyünk van, akkor mi hagyjuk el győztesen és mosolyogva a pályát.

Edzői várakozás - Vasas Óbuda

Ioannis Athanasopoulos: Egész héten azon dolgoztunk, hogy a múlt szombati, Újpest ellen mutatott játékunkon javítsunk. Tudjuk, hogy a DVTK jó csapat, ráadásul ez lesz ebben a szezonban az első idegenbeli összecsapásunk, így egyáltalán nem vesszük félvállról a mérkőzést. Agresszívnak és koncentráltnak kell lennünk végig, mert csak így lesz esélyünk mindhárom bajnoki pont begyűjtésére.

Röplabda Női Extraliga - 3. forduló

2023. október 28., szombat (Miskolc, DVTK Aréna) 
19:00 DVTK Ongropack - Vasas Óbuda